Cukierków Werther's Oryginal Storcka chyba nikomu nie trzeba szczególnie przedstawiać. W maju, dzięki społeczności rekomenduj.to, wraz z moją rodziną i znajomymi, mieliśmy okazję spróbować nowości: Werther's Oryginal Soft Caramels.
Jeśli lubisz karmel, te cukierki są stworzone dla Ciebie! Jeśli nie lubisz karmelu, to mam wrażenie że polubisz po ich spróbowaniu :) Delikatne, rozpływające się w ustach, ciągnące się karmelki są tworzone z dodatkiem masła i śmietanki.
Co ciekawe, miekkie Werther'sy sprawdzają się również w kuchni. Ja zrobiłam z nich pyszny słony sos karmelowy do pancakeów. Już kiedyś pisałam Wam o moich ulubionych amerykańskich naleśnikach:
Przepis na pakcakes ze slonym karmelem Werther's Oryginal:
jajko;
3/4 szklanki* mąki pełnoziarnistej lub białej (ja użyłam pszennej);
łyżka płatków owsianych;
1/3 szklanki* mleka;
łyżka miodu/cukru trzcinowego/stevii;
po 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i soli.
*za szklankę uznaję wypełnioną po brzegi małą Pokal z Ikei.
Aby pancakes były bardziej puszyste, ubijamy białko na sztywno z odrobiną soli.
Resztę składników miksujemy z żółtkiem w oddzielnej misce. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy białko i mieszamy łyżką lub przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach. Smażymy na oleju kokosowym.
Pyszny sos karmelowy robimy z rozpuszczonych cukierków Werther's Oryginal. Paczkę cukierków wsypujemy do tygielka, dodajemy 3-5 łyżek mleka (w zależności od pożądanej gęstości sosu) i rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec dodajemy kilka szczypt soli morskiej (również wegdle uznania, ja lubię dosyć słony, wtedy czuje się wyraźny kontrast miedzy słodkością karmelu a solą). Smacznego!
Wciąż możecie wziąć udział w konkursie, w którym do wygrania są świetne nagrody! Więcej informacji na http://www.swiatkarmelu.pl/konkurs.
Pyszny sos karmelowy robimy z rozpuszczonych cukierków Werther's Oryginal. Paczkę cukierków wsypujemy do tygielka, dodajemy 3-5 łyżek mleka (w zależności od pożądanej gęstości sosu) i rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec dodajemy kilka szczypt soli morskiej (również wegdle uznania, ja lubię dosyć słony, wtedy czuje się wyraźny kontrast miedzy słodkością karmelu a solą). Smacznego!
Wciąż możecie wziąć udział w konkursie, w którym do wygrania są świetne nagrody! Więcej informacji na http://www.swiatkarmelu.pl/konkurs.
Pyyyyszności!Moje ulubione cukierki i smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAkurat w tej kampanii nie brałam udziału.
OdpowiedzUsuń